
Terwijl de Europese ruimteorganisatie ESA nog steeds bezig is om uit te vinden welke mensen het meest geschikt worden bevonden als astronauten, blijven we de vraag stellen: zou je de ruimte ingaan, als je de kans had? Het heeft namelijk grote invloed op je lichaam. Naast de mogelijke kans op het tegen het lijf (?) lopen van buitenaards leven of een asteroïde waarmee je in botsing komt, zijn er vele gevaren voor astronauten.
Je skelet takelt af
Als je in de ruimte bent, en dan niet met één teen zoals Jeff Bezos, dan voel je gewichtsloosheid. Iets wat heel bijzonder moet zijn, want wij kennen het eigenlijk niet op aarde. Tegelijkertijd is het ook gevaarlijk. Je skelet is immers helemaal niet gewend om ‘niets’ te hoeven doen. Ben je langdurig in een staat van gewichtsloosheid, dan heeft dit negatieve impact op je skelet, dat hierdoor flink aftakelt.
Je vernietigt meer rode bloedcellen
Een ruimtemissie van een half jaar betekent dat het lichaam 54 procent meer rode bloedcellen vernietigt dan het normaal zou doen. Normaal vernietigen onze lichamen al heel veel rode bloedcellen: zo’n twee miljoen per seconde (!). Dat neemt in de ruimte dus alleen maar toe. Hierdoor krijg je bloedarmoede,
Je immuunsysteem verandert
Tijdens de vroege Apollo-missies bleek al dat astronauten gehoorproblemen kregen, hartritmestoornissen, lage bloeddruk en dehydratatie. De astronauten op de Apollo-missie werden ziek toen ze net een week op aarde terugwaren. Ze kregen zelfs ineens weer waterpokken. Het komt omdat de zwakke zwaartekracht in de ruimte (microgravity genoemd) een effect heeft op het immuunsysteem.
Je wordt eerder oud
Onderzoek van NASA heeft aangetoond dat langere ruimtereisjes ervoor zorgen dat het brein van astronauten eerder verouderd. Ook de weefsels rond de darmen hebben zwaar te lijden onder ruimtetrips. Je wordt ook nog eens eerder ziek: virussen die normaliter bij mensen sluimeren maar niet echt tot uiting komen, blijken in de ruimte hoogtij te vieren. De kans dat je dus in de ruimte ziek wordt is vrij groot.